Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

В Киеве чиновникам жить хорошо

Столичная власть ударными темпами готовится к местным выборам: отчет о достижениях, призывы к экономии, планы на будущее, неизменно светлое. Все это происходит на фоне скандалов Очередной разразился во вторник, 14 июля, когда депутат Киеврады и заместитель председателя постоянной комиссии Киеврады по вопросам бюджета и социально-экономического развития Александр Вовченко на пресс-конференции в Интерфакс-Украина представил данные расследования коррупции в столичной власти. Оказалось, что, под тезисы о кризисе, ряд киевских должностных лиц получали премии в десятки тысяч гривен.
Ниже – рассказ самого Александра Вовченко о расследовании и о результатах, а также о том, почему на фоне кризиса чиновники не стесняются получать такие премии.
***
Столичні чиновники виписували собі премії по 38 тисяч гривень
Сьогодні дав прес-конференцію, де презентував шокуючі результати свого дослідження щодо розмірів премій директорів департаментів КМДА та їхніх заступників.
З чого все починалося? На порталі київської влади, на сторінці кожного департаменту можна подивитися, як бідні чиновники перебиваються за 2-3 тисячі гривень, адже нещодавно заробітки чиновників начебто стали надбанням громадськості.
Оскільки я є заступником голови бюджетної комісії Київради, то точно знаю, що на відміну від зарплат і надбавок, премії не лімітовані. Тобто премія або матеріальна допомога може навіть в 10 разів перевищувати посадовий оклад. Щоб отримати інформацію про те, скільки насправді обходяться столичному бюджету заробітки департаментів, знадобилося півроку, близько 40 депутатських запитів і звернень. Зібрав, до речі, цілу колекцію відписок, але правди таки домігся й охоче ділюся з вами.
Знай, Києве, своїх героїв! Це навіть не «золото» — це щонайменше «платина».
Згідно з отриманими документами, абсолютним лідером є Департамент фінансів на чолі з директором Володимиром Репіком. Максимальна премія, яку виписав собі очільник департаменту – 38,7 тис. грн. за серпень 2014 року. Трохи менше отримали його заступники – від 11 тис. грн. до 30,7 тис.грн. кожен. В інші місяці теж були премії і по 10, і по 20 та більше тисяч гривень, але зупинимося на рекордному серпні.
Що таке серпень 2014 року? Час загострення конфлікту на Донбасі і час, коли Київрада вносила зміни до бюджету, задля його збалансування. Ці зміни готувалися саме департаментом фінансів: було скорочено витрати на освітні програми, оптимізовано видатки на фізкультуру, спорт, роботу з молоддю, Київ відмовився від проведення свят за бюджетні гроші. І керівник відповідального за раціональне витрачання коштів департаменту, отримуючи по 40 тис.грн. премії, розповідав депутатам, наскільки в столиці все погано і як потрібно економити на вчителях та медиках!
Тільки уявіть – за 11 місяців директор департаменту фінансів та чотири його заступники отримали премій більш ніж на півмільйона гривень, а в нас в цей час не вистачало грошей на гемодіаліз для хворих, їх на каталках привозили під час пленарних засідань.
Непочесне «срібло»
Другим за розмірами премій названо Департамент комунальної власності. Його директор, щойно прийшовши на посаду, отримав 22,5 тис.грн. Додаткові заробітки заступників директора цього департаменту сягали 17, 19 і навіть 23 тис.грн. на місяць.
Високі премії в окремих департаментах пояснюються бажанням викорінити хабарництво та корупцію. Але на ділі виходить, що одне іншому не заважає: надходження від оренди та продажу комунального майна падають, а премії зростають.
«Бронза» за жадібність
Департамент економіки та інвестицій виявився третім за обсягами премій. Зокрема, керівництво департаменту синхронно приймало рішення про своє преміювання: в липні директор і його заступники отримали по 9 тис. грн. премії, в серпні – 12 тис. грн., у грудні – по 18 -19 тис. грн.
Понад 10 тис. грн. – отримували в департаменті містобудування та архітектури, який окрім будівельної галузі, опікується розміщенням МАФів, реклами… Судячи з премії та матеріальної допомоги на загальну суму 18 тисяч гривень, лад у містобудуванні навели ще майже рік тому, в серпні 2014-го.
У найбільш скандальному Департаменті земельних ресурсів директор отримував максимум 16,5 тис.грн. премії, а його заступники – і 25,5 тис.грн. і 27 тис.грн.
Замикає список чиновників — «десятитисячників» директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури. В цьому департаменті щомісяця отримували в середньому по 4-5 тисяч гривень, а в грудні 2014 року – в середньому отримали по 10 тис.грн. до зарплати.
Зверніть увагу, пік максимальних премій чиновників департаментів припадає на грудень. І це при тому, що в грудні 2014 відбувалися страйки, наприклад, працівників електричного транспорту, яким по 3-4 місяці не виплачували зарплату.
Тенденції до нарахування великих премій збереглися і в 2015 році. Тобто чиновники КМДА до своїх зарплат і надбавок отримували ще по 10 тис.грн. премії в той час, коли середня зарплата столичного двірника зменшилась вдвічі – до 1300 грн. на місяць!
За результатами дослідження, найменші премії отримували в Департаменті культури – в середньому щомісяця від 290 грн. до 2 тис.грн. Крім того, ці премії є доплатами за науковий ступінь.
Я не проти високих зарплат чиновників. Взагалі якісну роботу потрібно мотивувати належним чином. Але, як видно з нашого дослідження, найбільші премії отримували в департаментах-героях корупційних скандалів і тими, хто безпосередньо відповідає за раціональне використання коштів. Таких надбавок, премій немає, мабуть, в жодній іншій бюджетній установі нашої країни. Навіть міністри в Кабміні зараз отримують 5-6 тис. грн., а слуги столиці не гребують брати з кишень киян десятки тисяч гривень «бонусів» окрім зарплати й надбавок.
Ще місяць тому зареєстрував проект рішення Київради, який зобов’яже чиновників КМДА, райдержадміністрацій та керівників комунальних підприємств не лише оприлюднювати свої декларацій, а й передавати їх на вивчення до фіскальної служби.

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »