Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Стало известно, какую ошибку допустила Киеврада с выборами райрад

Отмена выборов

Лидер фракции «Самопомощь» Сергей Гусовский сегодня утром, как и обещал накануне, поделился подробностями иска, из-за которого выборы в райрады Киева не могут быть начаты, так как, не определена дата. Цитирую пост полностью.

«Вчора, 27 січня 2016 р., суддя Окружного адміністративного суду м. Києва Огурцов О.П. оголосив ухвалу, якою ФАКТИЧНО ПРИЗУПИНИВ ПОЧАТОК ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ про вибори до райрад м. Києва. Такою ухвалою суд задовольнив відповідне клопотання про забезпечення позову. ЦВК (як відповідач) може оскаржити ухвалу в апеляційному порядку.

Відповідно до Постанови ЦВК від 25 грудня 2015 року № 621 «Про початок виборчого процесу перших виборів депутатів районних у місті Києві рад 27 березня 2016 року», мали розпочатися 6 лютого 2016 року. Мали розпочатися, але в даний момент вони призупинені на невизначений термін.

Закликаю всі демократичні сили до об’єднання юридичних зусиль сил для вироблення єдиної стратегії захисту інтересів київської громади. Треба показати всій Україні, що столиця має місцеве самоврядуванння та відстоюює реальну децентралізацію.
Додаткова інформація для юристів і усіх зацікавлених:

Позивачем є Громадське об’єднання «ГК «Наждак». Також із аналогічними позовами долучилися народні депутати України Сергій Рудик та Євген Рибчинський. В рамках забезпечення позову, що стосувався протиправності та скасування вищезазначеної Постанови ЦВК, ГК «Наждак» висунуло вимогу про призупинення дії цієї Постанови ЦВК.

Через декілька хвилин засідання у нарадчій кімнаті, суд оголосив результативну частину ухвали, якою фактично призупинив виборчий процес (що вже розпочався). Наприклад, останнім днем подачі кандидатур до складу районних територіальних виборчих комісій є 2 лютого 2016 року. Порушено головний принцип виборчого процесу – його безперервність.

Постановою Пленуму ВАСУ від 01.11.2013 № 15 «Про практику застосування адміністративними судами положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду спорів щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом» прямо зазначено «з метою забезпечення позову у виборчій справі суди не можуть зупиняти дію рішень чи забороняти вчиняти дії виборчим комісіям, у результаті чого буде зупинено виборчий процес, крім заборони оприлюднювати результати виборів у разі їх оскарження» (п. 15).

Через відсутність одного з позивачів (Є. Рибчинського) суд не закрив попереднє провадження і зробив перерву до 09 лютого 2016 року. Ухвала набула «законної» сили з моменту оголошення, хоча і підлягає оскарженню.

Обгрунтування позивачів:

23 липня 2015 року Київська міська рада прийняла рішення «Про управління районнами міста Києва». Цим рішенням Київрада утворила районні в місті Києві ради та призначила вибори до них на 27 березня 2016 року.

8 серпня 2015 р. набрав чинності Закон України «Про місцеві вибори». Відповідно до вимог Закону, перші місцеві вибори призначає ЦВК, а не Київрада.

1 вересня 2015 р. в газеті «Хрещатик» було опубліковано вищезгадане рішення Київради.

Відповідно до ч. 5 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення.

25 грудня 2015 року ЦВК прийняла рішення «Про початок виборчого процесу перших виборів депутатів районних у місті Києві».

Позивач обґрунтовує свої вимоги тим, що вибори були призначені неналежним суб’єктом, хоча оскаржує не їх призначення, а рішення про початок виборчого процесу.

Таким чином, вибори 27 березня 2016 року є фактично призначеними і ніхто їх призначення на даний момент не оскаржив.

Вчора, 27 січня 2016 р., суддя Окружного адміністративного суду м. Києва Огурцов О.П. оголосив ухвалу, якою ФАКТИЧНО ПРИЗУПИНИВ ПОЧАТОК ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ про вибори до райрад м. Києва. Такою ухвалою суд задовольнив відповідне клопотання про забезпечення позову. ЦВК (як відповідач) може оскаржити ухвалу в апеляційному порядку.

Відповідно до Постанови ЦВК від 25 грудня 2015 року № 621 «Про початок виборчого процесу перших виборів депутатів районних у місті Києві рад 27 березня 2016 року», мали розпочатися 6 лютого 2016 року. Мали розпочатися, але в даний момент вони призупинені на невизначений термін.

Закликаю всі демократичні сили до об’єднання юридичних зусиль сил для вироблення єдиної стратегії захисту інтересів київської громади. Треба показати всій Україні, що столиця має місцеве самоврядуванння та відстоюює реальну децентралізацію».

Вот возмущенный пост соавтора проекта решения о формировании райрад в Киеве Александра Бродского. «Країна мрій чи «страна дураков» ??? Отак тишком нишком сьогодні під покровом ночі київський адмінсуд зупинив дію постанови ЦВК про вибори до райрад у столиці, а по суті показав суспільству «хто в доме хозяин» і що значить децентралізація «по-новому». Кому це вигідно зрозуміло, а от що робити, давайте вирішимо разом. Звісно руки ніхто не опускає і зимову столичну традицію МАЙДАНА ніхто не відміняв, але все ж таки…Сумно…»

 

 

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »