Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Порятувати Карпати може тільки громада

КарпитыЛисыЯкщо у Києві кілька Лисиїх гір, то у Карпатах чи не кожна друга. І в короткостроковій перспективі всім тамтешнім бескидам загрожує облисіння. Чи стануть вони від того більш сильними у чаклунському сенсі, бабця надвоє сказала. А от те, що безконтрольні вирубки завдають шкоди всій Україні, є беззаперечним.

Відтак Інститут реформ та розвитку Києва виступає за накладення мораторію на комерційну рубку лісів Карпат, жорсткий контроль щодо санітарної вирубки та посилення кримінальної відподальності для «лісогубів». Про це заявив Президент Інституту реформ та розвитку Києва Олександр Вовченко.

«Лісова галузь належить до найбільш корумпованих сфер діяльності у нашій економіці. Суцільне «кришування», хабарі, контрабанда, як наслідок – в абсолютно здоровому лісі під виглядом санітарної вирубки винищуються цілі масиви. Незаконна рубка та вивезення живого лісу – національного багатства українського народу – відбувається безкарно, безконтрольно, в колосальних масштабах та повсюди. Яскраво це демонструють облисілі та виснажені ліси Карпат», – зазначив Олександр Вовченко.

Він підкреслив, що небажання влади навести лад у лісовій галузі, небажання провести розумні реформи, призвело до того, що нині Україна опинилася на грані справжнього екологічного лиха.

«Замість того, щоб працювати над збереженням українських лісів та реальним реформуванням галузі влада заявляє про наміри скасувати заборону на експорт лісу. Позиція Інституту реформ та розвитку Києва чітка: крім мораторію на експорт, потрібно запроваджувати мораторій на будь-яку комерційну рубку карпатських лісів. Це вимагає кризова ситуація, в якій ми опинилися. Винуватці незаконних рубок мають заплатити за екологічні збитки через спустошення гір, матеріальні збитки через нищівні повені. Також ми наполягаємо на здійсненні жорсткого контролю щодо санітарної вирубки та посиленні кримінальної відповідальності для всіх осіб, причетних до незаконної рубки та контрабанди лісу», – наголосив Президент Інституту.

За його словами, з метою контролю за незаконною вирубкою лісів на місцях повинні бути створені спеціальні моніторингові групи, що будуть фіксувати такі правопорушення.

Як конкретизував експерт Інституту Георгій Веремійчик, до складу спеціальної моніторингової групи мають входити представники місцевих адміністрацій, Держекоінспекції, підрозділів Національної гвардії або Національної поліції України, а також громадськості. Плани ж чергових рубок мають оприлюднюватися у місцевій пресі щонайменше за місяць до початку робіт з тим, щоб громадськість могла контролювати дії лісових господарств.

Фахівці Інституту підкреслили, що під час здійснення моніторингу за ситуацією в лісах важливим є використання дронів.

Інститут реформ та розвитку Києва пропонує створити при Кабінеті Міністрів України робочу групу, яка напрацює дорожню карту щодо припинення масової незаконної вирубки українського лісу.

Нагадаємо, що експерти Інституту реформ та розвитку Києва наполягають на впровадженні стратегічного екологічного плану Києва.

На думку фахівців, такий план має містити конкретні кроки, спрямовані на: зменшення забруднення повітря; збільшення вмісту кисню у повітрі; раціональне використання питної води та покращення її якості; забезпечення збору та очищення стічних вод; поглиблення перероблювання відходів; припинення руйнування природного ландшафту хаотичною забудовою.

Майя Воскресенська, ЗамПоліт

комментария 2

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »