Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Росія здатна перехопити останки Ярослава Мудрого та чудотворну ікону

Ярослав МудрыйjpgСерйозною загрозою поверненню в Україну останків Ярослава Мудрого може стати Росія. Таку думку у коментарі ЗамПоліту висловив президент Інституту реформ та розвитку Києва Олександр Вовченко. Адже саме РФ веде цілеспрямовану політику на знищення всього українського. Від себе додамо, що останні заяви лідерів російської політичної думки свідчать про намагання переписати історію Київської Русі в бажаному для імперської ідеології ключі. Якраз останки Ярослава Мудрого можуть стати необхідною складовою вибудови ідеологічної піраміди РФ, тому вони набувають особливої ваги для українського народу. І саме тому потрібно прискорити процес їхнього повернення на батьківщину.  Водночас, застерігає експерт, на заваді може стати і внутрішній чинник, який полягає у браку політичної волі та бездіяльності влади. «Як ми знаємо, майже кожного місяця до США з офіційними візитами їздять урядові або парламентські делегації, делегації перших осіб нашої держави. З якими питаннями? Це – отримання чергових кредитних траншів та фінансової допомоги. На жаль, не з питанням повернення українських сакральних реліквій до України»,  — наголосив Олександр Вовченко. Тому наше спільне завдання з громадськістю та ЗМІ проконтролювати, щоб процес повернення українських святинь дійсно йшов, а не «помирав» у владних кабінетах «наше спільне завдання з громадськістю та ЗМІ проконтролювати, щоб процес повернення українських святинь дійсно йшов, а не «помирав» у владних кабінетах».

Принаймні, у кабінетах Інституту реформ та розвитку Києва ініціатива не помирає, завдяки чому останки Ярослава Мудрого та чудотворна ікона Миколи Мокрого можуть повернутися в Україну вже найближчим часом. «Ми звернулися до Президента України з письмовою заявою щодо необхідності проведення переговорів із Президентом США щодо повернення останків Ярослава Мудрого та чудотворної ікони Миколи Мокрого до України», – повідомив він.

З проханням сприяти процесу повернення цих унікальних реліквій Інститут реформ та розвитку Києва також звернувся до Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та Комітету з питань культури і духовності.

«Керівники цих комітетів пообіцяли уже на найближчому тижні розглянути це питання. Після цього планується візит офіційної делегації наших парламентарів до США з цього приводу», – сказав Олександр Вовченко.

За словами Президента Інституту, на рівні Кабінету Міністрів України ініційовано створення двосторонньої Міжурядової українсько-американської комісії з питань повернення цих культурних цінностей.

«Окрім того, ми ініціювали створення державної служби з питань повернення культурних цінностей, які були вивезені з України. Ця державна служба буде координуватися Кабміном», – підкреслив Олександр Вовченко.

Також при Мінкультури за ініціативою Інституту реформ та розвитку Києва буде створено робочу групу з пошуку, ідентифікації та повернення останків Ярослава Мудрого.

Разом із цим, Інститут реформ та розвитку Києва відправив відповідні звернення до української діаспори і Української Православної Церкви в США.

Як відомо, у 2009-2010 рр. відбулося дослідження саркофага Ярослава Мудрого в Національному заповіднику «Софія Київська».

Останки князя Ярослава Мудрого всередині гробниці не були виявлені. Тоді, на чолі з керівником заповіднику «Софія Київська» Нелею Куковальською, розпочалися пошукові роботи, які вказали на те, що останки князя Ярослава були вивезені з України під час II Світової війни та на сьогодні перебувають в одній із церков у Нью-Йорку (США).

Нагадаємо, що наприкінці березня цього року Інститут реформ та розвитку Києва спільно з Національним заповідником «Софія Київська» ініціювали активну роботу щодо повернення останків Ярослава Мудрого до України.

 

Майя Воскресеньска, ЗамПоліт

 

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »