Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Скарби під ногами: скільки мільярдів закопано у надрах

НедраНадра української землі офіційно належать народу. Держава від імені народу дає їх в оренду. Але народ погано уявляє як обсяги корисного, котре можна видобути з глибин української землі, так і вартість цього. Логічно, щоб люди мали повну та детальну інформацію про свою власність. Та чомусь досі ці дані, коли і є, то фрагментарні й з обмеженим доступом.

Президент Інституту реформ та розвитку Києва Олександр Вовченко закликав відкрити доступ до інформації про результати аудиту обсягів видобування корисних копалин, форм власності видобувних компаній: «Надра в Україні належать виключно народу нашої держави. І така важлива інформація як: хто, що, скільки, на яких підставах і умовах видобуває, і хто за цим стоїть має бути оприлюднена. Особливо, якщо це йдеться про нафтові та газові свердловини. Тобто нам потрібен прозорий, чіткий і зрозумілий реєстр ресурсного потенціалу українських надр, щоб кожен громадянин мав можливість ознайомитися з ним у вільному доступі. Такий аудит Держгеонадра мала зробити ще торік, однак про його результати громадськості досі нічого невідомо».

Як зазначив президент Інституту, занепад видобувної галузі в останні роки негативно позначається на загальному стані економіки України.

«Більшість родовищ корисних копалин були відкриті ще в радянські часи. Сьогодні вони вже відпрацьовані чи вичерпуються. Пошук нових родовищ практично припинений через відсутність фінансування геолого-розвідувальних робіт. В той же час, деякі корисні копалини видобуваються варварськими методами, що призводить до втрати їх ресурсів та відчутних економічних збитків для держави», – сказав він.

Більше того, як підкреслив Олександр Вовченко, доступ до значної частини природних багатств Україна втратила внаслідок російської агресії.

«Геолого-розвідувальні роботи майже не проводяться, галузь потребує інвестицій. Для цього необхідні системні зміни в геологічній галузі, які мають розпочатися із Державної служби геології та надр. Це, зокрема, означає повернення до її управління справжніх професіоналів, приведення нашого законодавства у надрокористуванні до європейських норм», – підкреслив Олександр Вовченко.

«Програма розвитку мінерально-сировинної бази України має бути переорієнтована до сучасних ринкових вимог. Влада має піклуватися про створення умов для переробки мінеральної сировини у високотехнологічну продукцію на вітчизняних підприємствах. Водночас, мають вирішуватись питання, пов’язані із геологічною галуззю, соціального спрямування. Насамперед, це забезпечення населення якісними підземними питними водами, стабілізація несприятливих геологічних процесів, дослідження екологічно порушених територій, впровадження системи моніторингу геологічного середовища», – зауважив експерт Інституту Руслан Гаврилюк.

Майя Воскресенська, ЗамПоліт

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »