Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Звідки Гройсман взяв шалений успіх «мінімалки» 3200

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на своїй сторінці у соціальній мережі розповів про нараду за попередніми підсумками запровадження мінімальної зарплати на рівні 3200 грн. Якщо виходити з цієї публікації, наслідки новації надзвичайно позитивні. «Щойно провели нараду разом з Олександр Данилюк / Oleksandr Danyliuk, Андрій Рева і Роман Насіров щодо результатів впровадження МЗП у розмірі 3200 грн з січня місяця.

За всіма показниками ми маємо сьогодні тенденції до зростання кількості, якості робочих місць і підвищеної заробітної плати для людей працездатного віку. Вважаю рішення щодо підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн — правильним кроком, адже лише у січні 2017 року вже створено 28 тисяч нових підприємств, на 16% зменшилась чисельність безробітних, і відбувається детінізація економіки.

Одним із наступних наших завдань є забезпечення діалогу з бізнесом, щоб забезпечити виконання прийнятого рішення про МЗП у розмірі 3200 грн. Бізнес повинен зрозуміти, людям, які працюють, треба платити, сплачувати внески у Пенсійний фонд, щоб вони мали можливість отримати достойну пенсію».

На офіційному сайті Кабміну більше інформації про статистику, динаміку та причини зростання.

Прем’єр-міністр закликав забезпечити діалог із бізнесом та роз’яснення для того, щоб допомогти якомога швидше запровадити рішення про мінімальну заробітну плату.

«Сама ціль перевірок полягає у тому, щоб кожен платив справедливу мінімальну заробітну плату і не уникав цього. Мене не цікавить штрафні санкції — мене цікавить глибина покриття рішення про 3200 грн», — підкреслив Володимир Гройсман.

«З бізнесом треба вести діалог, роз’яснювати, бо фактично усі мають зрозуміти тільки одну річ: людям, які працюють, треба платити, за них треба сплачувати внески в Пенсійний фонд, щоб вони отримували нормальну пенсію, інші податки, які передбачає законодавство. Тут важливо, щоб ми досягли 100% виконання цього рішення не за рахунок штрафних санкцій, не за рахунок тиску, а за рахунок роз’яснення і партнерства з реальним сектором економіки», — наголосив він.

Володимир Гройсман також наголосив, що в бюджетній сфері передбачено достатньо ресурсів для забезпечення виплати підвищеної заробітної плати вчителям, лікарям відповідно на 50% і 30%, а також рятувальникам.

«Наше завдання з вами — зробити усе залежне, щоб ми досягли максимального покриття виконання рішення, що кожна працююча людина має отримати нарахування заробітної плати на рівні не менше 3200 грн. Це наше фундаментальне завдання. Ми маємо потурбуватися про кожну працюючу людину», — зауважив Глава Уряду.

Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров в свою чергу повідомив, що за даними ДФС, у січні нового року в Україні зареєструвалось майже 28 тис нових підприємців.

Протягом січня було закрито 156 тис ФОП, з них лише 16,4 тис — реально працюючих, повідомив Роман Насіров. 90% з тих, хто припинив свою підприємницьку діяльність у грудні-січні, перебували на загальній системі оподаткування. З них 98% не здійснювали ніякої господарської діяльності, зауважив він.

У січні 2017 року було зібрано ПДФО на 40% більше, майже 2,9 млрд грн, ніж у січні минулому році, ЄСВ – на 700 млн грн більше. Порівняно до запланованих надходжень ЄСВ, це додаткові 1,8 млрд грн, або 20%, повідомив Роман Насіров.

«Починаючи з січня, ми бачимо наповнення Пенсійного фонду абсолютно нормально, прогнозовано, з суттєвим перевиконання планів. Це додаткові кошти, які забезпечать гарантовану виплату усіх соціальних виплат вчасно і потім навіть можна говорити про якесь збільшення», — зазначив він.

Також протягом січня було працевлаштовано 45 тис осіб. Таким чином, на 32%, або на 11 тис, порівняно з минулим роком зросла кількість людей, забезпечених роботою. При цьому чисельність оперативно працевлаштованих зросла з 14 до 26 тис осіб, повідомив Міністр соціальної політики Андрій Рева.

На 16%, або на 80 тис осіб, зменшилася чисельність безробітних, свідчать дані Державного центру зайнятості. Також на 15%, або 63 тис осіб, зменшилася кількість тих, хто отримує допомогу по безробіттю.

«Те, що нам розповідають про масові звільнення, хочу доповісти: були попереджені про звільнення 29 тис осіб у січні 2017 р. Для порівняння з січнем 2016 року кількість тих, кого попередили, на 26% менша, – підкреслив Андрій Рева. – Ці цифри свідчать про те, що попри заяви про «зраду» і таке інше, факти говорять про інше: навпаки, ситуація на ринку праці поліпшується».

Згідно з даними у сфері зайнятості у січні 2017 року на 37 тис, або 48%, зросла кількість нових вакансій у базі даних служби зайнятості та склала 115 тис, зазначив він.

Завдяки підвищенню мінімальної заробітної плати середня заробітна плата на вакансію становить 3900 грн, що майже удвічі вища, ніж минулого року.

Економічні дані також свідчать, що після підвищення удвічі мінімальної заробітної плати відбувається детінізація економіки і заробітні плати виходять з тіні, наголосив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

За його словами, заплановані надходження до Державного бюджету реалізуються.

У січні надходження ЄСВ збільшилося на 1,9 млрд грн, або майже на 20%, ПДФО порівняно з аналогічним періодом минулого року — на 1,3 млрд грн, або 38,6%.

«Гроші, які формують безпосередньо ресурс, ми отримуємо ритмічно, як планувалося. Тому з точки зору бюджету ніяких ризиків немає», — зазначив Олександр Данилюк.

«Ми вважаємо, що мінімальна заробітна плата — це правильний крок. Лютий і березень чітко покажуть, що у нас є збільшення кількості підприємців, збільшення мінімальної заробітної плати, середньої заробітної плати для українців, при тому, що ціни залишатимуться у межах сезонних коливань без будь-яких інших додаткових інфляційних процесів», — підкреслив Володимир Гройсман.

Запланована нарада водночас справляє враження розгорнутої відповіді на закиди представників НБУ щодо негативних наслідків запровадження мінімальної зарплати на рівні 3200 грн.

Навряд чи Володимир Гройсман відповідає безпосередньо Валерії Гонтаревій. Скоріш, ті відгуки про прем’єра українських та й не українських посадових осіб, які доходять до зовнішніх партнерів, не є абсолютно позитивними. З огляду на переговори українського уряду з МВФ можна припустити, у кого саме можуть виникнути запитання до Володимира Гройсмана. Фонд має суттєву вагу у політичних процесах в Україні, тому ротації у Кабміні можливі, з огляду на думку кредиторів. І тоді зрозуміло, чому у Верховній Раді виразно хитається коаліція.

Симптоматично, що на Погоджувальній раді у ВР у понеділок, 6 лютого, декілька фракцій виступили проти Меморандуму з МВФ. Зокрема, лідер фракці РПЛ Олег Ляшко закликав президента організувати зустріч з лідерами фракцій, урядовцями, щоб обговорити позиції Меморандуму з МВФ. Також фракція РПЛ вимагатиме звільнення голови НБУ Валерії Гонтаревої та внесення до Конституції України поправки про зобов’язання Нацбанку гарантувати низькі відсотки по кредитах та сприяння збільшенню робочих місць, оскільки «від нього залежить зростання економіки».

Тим часом мінімалка у 3200 грн справді, попри бравурні звіти урядовців, може призвести до небажаних або неочікуваних наслідків. Та й у статистичних даних є момент лукавства: у січні зазвичай показники оптимізовані, бо ділова активність низька через зимові свята. Зіставлення параметрів, скажімо, сплати ПДФО та ЄСВ із січнем 2016 року коректне, але при цьому не вказується зростання самих виплат, коли брати до уваги ЄСВ, через розширення бази оподаткування. Більше того, січневі показники 2017 року за збиранням податків оптимістичні ще й тому, що чимало ФОПів не встигли закритися у грудні 2016 року, тому, за новим законодавством, вимушені сплачувати ЄСВ.

Щодо безробіття, статистика враховує формалізовану динаміку трудового ресурсу, тобто, тих, хто офіційно оформлений та отримав попередження про звільнення. Приховане безробіття не охоплене статистикою, але ж воно має таки обсяги, які реально і суттєво впливають на ринок праці.

Зіставлення навіть оптимістичних даних залишають більше запитань, ніж дають відповідей. Наприклад, протягом січня, за даними міністра соцполітики Андрія Реви, було працевлаштовано 45 тис осіб. Звідки взялося зниження безробітних на 80 тих осіб і що сталося із 35 тис безробітних, у повідомленні не йдеться.

Тож перші підсумки запровадження мінімалки 3200 є не такими вже й однозначними. До того ж, ще й тому, що мало часу минуло і новація не всюди діє. Сам Володимир Гройсман закликає бізнес пристати на його пропозицію та, на виконання законодавства, платити 3200 грн працівникам. Відтак можемо зробити висновок, що приватний сектор не вельми охоче погоджується на нові правила гри.

У коментарях до посту соціальної мережі є схвальні відгуки, але є й критичні. Так, один з користувачів пропонує голові уряду подумати над зниженням відсоткових ставок по кредитах для бізнесу, оскільки з нинішніми 36% думати про збільшення зарплат неможливо: «Зробіть 10%, і ми будемо платити і 5 тисяч».

Навіщо Володимиру Гройсману звітувати про успіхи новації саме нині? Та й ще й так, що, навіть не володіючи спеціальними знаннями, можна помітити неузгодженості у цифрах та інших параметрах. У МВФ краще голови уряду знають і дані про мінімалку, і наслідки, а також те, що попередні висновки про запровадження саме такої зарплатні робити рано, бо її ще не у всіх державних установах виплатили, тому виплати ще фізично не здійснили впливу на економіку та. з огляду на поки що малі обсяги виплат, не швидко й здійснять. Приватний сектор не охоплений, і це опосередковано підтверджує заклик Гройсмана «працювати з бізнесом».

Тому не для МВФ ці зведення, а для внутрішнього споживання. Не виключено, адресовані вони навіть і не пересічному українцеві, а президенту. Хтозна, чи не висловили кредитори своїх сумнівів щодо Володимира Гройсмана Петру Порошенку. Той міг зробити на користь свого ставленника дві речі: дисциплінувати коаліцію у парламенті та дати «добро» на інформаційного відкоша від голови уряду голові НБУ. Подальше залежатиме від того, чи здатний Гройсман тримати удар. Кріслом навряд чи накладе, але воювати сам  на політичних фронтах навчиться.

ЗамПоліт

 

 

Ваш комментарий будет первым

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Translate »